Het Brein: Van Farao tot fMRI; een fenomenale ontdekkingsreis van professor Kees Brunia

In ‘HET BREIN van farao tot fMRI’ is emeritus hoogleraar fysiologische psychologie Prof. Dr Kees Brunia (82) aan het woord. Hij vertelt hoe ons brein werkt en hoe onze voorouders dachten dat ons brein werkt. Het boek is een overzichtelijke verzameling van kennis over hersenen, bewustzijn en bewegen door de eeuwen heen.

Kees Brunia is een verteller, een van die professoren waar je geboeid naar blijft luisteren. Het is niet voor niks dat hij na zijn pensionering nog altijd colleges geeft. Gedurende zijn actieve carrière was hij docent aan de universiteit van Utrecht en hoogleraar aan de universiteit van Tilburg. Zijn colleges zijn nu te volgen bij het HOVO (Hoger Onderwijs Voor Ouderen).

Brunia: “In mijn boek neem ik u mee op ontdekkingsreis door de geschiedenis van onze kennis over brein en gedrag; gedrag dat onmogelijk is zonder beweging. We gaan terug in de tijd, een paar duizend jaar. Voor astronomen en evolutiebiologen een lachwekkend stapje, voor ons een enorme sprong. In het Egypte van de farao’s was al bekend dat ons brein iets met bewegen te maken heeft. De Romein Galenus bepaalde bijna 1500 jaar de anatomische kennis en de kennis over onze ‘humores’, onze gesteldheid en het daaruit voortvloeiende gedrag. De Brusselse arts Vesalius, nagenoeg tijdgenoot van Leonardo da Vinci, legde door zijn kritiek op Galenus de basis voor nieuwe theorieën over het functioneren van ons lichaam en onze geest. In de 21e eeuw zijn er mensen die denken dat wij ons brein zijn. Hebben wij dan geen ziel? En als we die wel hebben, ontstaat die dan uit ons brein? Dit soort vragen komen aan de orde aan het einde van het boek.”

Zoals van een verteller mag worden verwacht staat ‘HET BREIN van farao tot fMRI’ vol met verhalen, anekdotes en beschouwingen én vele afbeeldingen om dit te illustreren.

‘HET BREIN van farao tot fMRI’ verschijnt bij uitgeverij Eburon.
ISBN 9789059729360, hardcover, 528 pagina’s, € 44,95.